Webwinkel Keurmerk
033 277 9191 Heeft u een vraag? Bel gerust! Ma-vr 09:00 tot 17:00 uur verkoop@premis.nl

Douchekrukken-zitjes en stoelen

Douchekrukken-zitjes en stoelen

Doordat steeds meer mensen langer thuis blijven wonen moeten er steeds meer badkamers worden aangepast aan ouderen. Naast het plaatsen van een wandbeugel wordt er ook vaak een douchestoel geplaats in de badkamer. Hierdoor worden er steeds meer douchekrukken-zitjes en stoelen verkocht en komen er meer verschillende douchstoelen op de markt omdat niet iedereen dezelfde douchestoel in de badkamer wilt hebben staan.
Omdat er dan zoveel verschillende douchestoelen zijn is het erg lastig om te bepalen welke geschikt is voor u.
Daarnaast is er ook nog verschil tussen een douchestoel en een douchekruk.

Hieronder bespreken we de verschillende  douchekrukken-zitjes en stoelen en de belangrijke dingen waarop u moet letten nog wat uitgebreider.

Douchestoel
Een douchestoel is bedoelt om het douchen te vergemakkelijken en veiliger te maken.
Het kan handig zijn bij het bieden van extra ondersteuning bij het douchen. Als u het bijvoorbeeld lastig vindt om een tijd te staan, bang bent om uit te glijden of te vallen is een douchestoel een handig hulpmiddel.

Er zijn drie verschillende douchestoelen:

Vaste douchestoel
Een vaste douchestoel heeft 4 stabiele poten met antislip doppen. De poten zijn in hoogte verstelbaar. Deze douchestoel heeft ook altijd een stabiele rugleuning en u kunt zelf bepalen of u er ook nog armleuningen bij wilt hebben. Een vaste douchestoel is een goede keuze wanneer u een douchestoel zoekt die veelal op dezelfde plek blijft staan. Dit type stoel is namelijk lastiger om te verplaatsen. Ondanks dat biedt dit type stoel meer comfort dan een opklapbare douchestoel.

Opklapbare douchestoel met wandmontage
Een opklapbare douchestoel met wandmontage kunt u aan de muur bevestigen. Deze douchestoel is erg geschikt voor kleine doucheruimtes, omdat u na het inklappen van de douchestoel nog ruimte heeft.
Deze douchestoel heeft ook een stabiele rugleuning en armleuningen. Dit soort stoelen is erg geschikt voor kleinere badkamers die u moet delen. Een opklapbare stoel kunt u gemakkelijk wegklappen en hoeft u niet uit de douchecabine te halen.

Verrijdbare douchestoel op wielen
Een verrijdbare douchestoel op wielen is een stoel met 4 wieltjes onder de poten. Als u niet zelf de douche in en uit kan is dit een hele handige douchestoel daarvoor. Op de wieltjes zitten remmen zodat de douchstoel vastgezet kan worden in de douche. Deze stoel heeft ook altijd een stabiele rugleuning en armleuningen. Wanneer u een relatief ruime badkamer heeft en er in de woning geen dorpels aanwezig zijn kan een douchestoel op wielen de meest geschikte keuze zijn. Dit type stoel is voor rolstoel gebonden gebruikers erg handig doordat het aantal transfers beperkt kan worden.

Wanneer u het type douchestoel heeft gekozen bent u goed op weg. Om vervolgens de beste douchestoel voor uw situatie te kiezen dient u rekening te houden met de volgende punten:

  • Zithoogte
  • Gebruikersgewicht
  • Inklapbaar
  • Zitting
  • Zithoogte

Er zijn douchestoelen te koop die u niet kan instellen in hoogte en ook douchestoelen waarbij dat wel kan. Douchstoelen waarbij u de hoogte zelf kunt aanpassen zijn erg fijn, omdat u deze stoelen zo kan instellen dat u het meeste comfortabel zit. Een te hoge of een te lage zitting kan leiden tot klachten in de benen en rug. Daarnaast kan een te lage zitting het gevolg hebben dat uw voeten te laag hangen en de vloer raken.

Gebruikersgewicht
Het maximale gebruikersgewicht van een douchestoel is meestal 100 kg. Er zijn ook douchestoel die een maximaal gebruikersgewicht hebben van 130 kg of 150 kg. Het is dus erg belangrijk om te kijken welk gebruikersgewicht het beste bij u past. Schaft u een douchestoel aan die uw gewicht niet kan dragen, dan loopt u het risico dat de stoel inzakt of breekt.

Inklapbaar
De meeste douchestoelen zijn niet inklapbaar. Als een douchestoel wel inklapbaar is , is dat erg handig in een badkamer met weinig ruimte. Nadat u de douchestoel heeft gebruikt kunt u de douchestoel opbergen door de stoel in te klappen en neemt de stoel weinig ruimte in beslag. Dit type stoel is zeer geschikt voor mensen die een relatief kleine badkamer hebben en deze moeten delen.

Zitting
Een douchestoel heeft ook verschillende zittingen:
Bij een douchestoel met een gesloten zitting moet u overeind komen om het onderlichaam goed te wassen.
Bij een douchestoel met een uitsparing in de zitting zit er een opening aan de voorkant en kunt u blijven zitten bij het wassen van het onderlichaam.

Naast de douchestoel hebben we ook nog de douchekruk. Deze bespreken we nog even kort hieronder.

Douchekruk
Het grote verschil tussen een douchestoel en een douche kruk is dat een douchekrukje wat kleiner is en minder ruimte in beslag neemt. Bij een krukje zitten er ook geen arm en rugleuningen aan waardoor deze iets minder steun geven dan een douchestoel.

Keurmerken

Douchestoel RMA (DO4258)
  • Beste kwaliteit/prijs verhouding
  • Jarenlange ervaring
  • Koop rechtstreeks van diegene die het maakt
  • Snelle levering